Vijf tekenen van slaaptekort
Zo weet je of je slaaptekort hebt
Slaaptekort sluipt er vaak ongemerkt in. Je went eraan om moe wakker te worden, koffie als redmiddel te zien en de dag op pure wilskracht door te komen. Maar je lichaam geeft subtiele (en minder subtiele) signalen af wanneer je structureel te weinig slaapt. Herken jij deze vijf tekenen van slaaptekort?
1. Je huid ziet er slechter uit en je hebt vaker spierpijn
Word je wakker met een doffe huid, donkere kringen of merk je dat wondjes en puistjes langer blijven zitten? Slaaptekort kan de oorzaak zijn. Tijdens je diepe slaap maak je groeihormoon aan – een essentieel stofje dat je huid en spieren helpt te herstellen. Krijg je daar te weinig van, dan kan dat zichtbaar worden op je huid en voelbaar zijn in je spieren.
🔗 Meer weten? De invloed van slaaptekort op je huid
2. Je hebt moodswings en bent sneller geïrriteerd
Slaaptekort maakt je minder stabiel. Je prefrontale cortex – het deel van je brein dat je emoties reguleert – functioneert minder goed als je moe bent. Hierdoor schiet je sneller uit je slof, ervaar je meer stress en voelt alles zwaarder dan normaal. Een slechte nacht kan ervoor zorgen dat kleine dingen je ineens enorm raken, terwijl je daar anders geen moeite mee hebt.
🔗 Gerelateerd: Is slaaptekort gevaarlijk?
3. Je hebt meer trek (en je eet ongezonder)
Een nacht slecht slapen en de volgende dag craving naar zoet, vet en zout? Dat is geen toeval. Slaaptekort beïnvloedt je honger- en verzadigingshormonen (ghreline en leptine). Na een nacht slecht slapen heb je niet alleen méér trek, maar kies je ook eerder voor ongezonde opties. Niet gek dus dat (kortdurend) slaaptekort wordt gelinkt aan gewichtstoename en moeite met afvallen.
Het goede nieuws is: slaap je weer beter, verdwijnt dit effect.
4. Je bent snel afgeleid en minder scherp
Je kent het wel: je leest een stukje tekst en hebt geen idee wat je net hebt gelezen. Of je vergeet waarom je ook alweer naar de keuken liep. Slaaptekort heeft een directe impact op je concentratie, geheugen en reactievermogen. In het verkeer kan dat zelfs gevaarlijk zijn – onderzoek laat zien dat autorijden met slaaptekort net zo riskant kan zijn als rijden onder invloed.
🔗 Lees ook: Kan je slaaptekort inhalen?
5. Je wordt moe wakker en hebt geen energie gedurende de dag
Dit is misschien wel de duidelijkste: je hebt ’s ochtends geen uitgerust gevoel, hoe lang je ook slaapt. Je grijpt naar cafeïne, maar de energiecrash volgt onvermijdelijk. Overdag voel je je futloos, en tegen de avond lijkt je lichaam ineens weer ‘aan’ te gaan. Dat kan een teken zijn van een ontregeld slaapritme.
Tijd voor actie? Begin met journaling!
Slaaptekort is niet altijd simpel op te lossen, maar kleine veranderingen kunnen al veel doen. Een bewezen effectieve manier om beter te slapen is journaling. Door ’s avonds drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, val je sneller in slaap en slaap je beter door.
👉 Probeer Journaling zelf met een Dream Journal – speciaal ontworpen om jouw nachtrust te verbeteren.