Kan je slaaptekort inhalen?
Dit zegt een slaapexpert over slaaptekort inhalen
Of het nou komt door werk, een feestje, een huilende baby of gewoon een slechte nacht – we slapen allemaal weleens minder dan we eigenlijk nodig hebben. Veel mensen proberen hun gemiste uren in het weekend in te halen door langer te slapen. Maar werkt dat eigenlijk wel? Is slaap inhalen echt een oplossing, of houd je jezelf voor de gek?
Wat is slaaptekort?
Slaaptekort ontstaat als je structureel minder slaap krijgt dan je nodig hebt. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Als je regelmatig te weinig slaapt (of niet diep genoeg), bouw je een slaapschuld op. Dit is een term die wordt gebruikt om de opgetelde uren slaaptekort te beschrijven.
Het effect van slaaptekort is merkbaar:
- Slechtere concentratie en geheugen
- Minder energie en motivatie
- Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
- Verhoogde kans op overeten en ongezonde keuzes
- Slechtere huid
Kan je slaaptekort echt inhalen?
Het antwoord is
ja en nee.
Een enkele korte nacht is meestal geen probleem. Onderzoek laat zien dat als je een nacht slecht slaapt, je prestaties op een IQ-test direct achteruitgaan. Maar als je vervolgens één of twee nachten langer slaapt (bijvoorbeeld 9 tot 10 uur), dan herstelt je brein grotendeels.
Heb je echter weken of maanden te weinig geslapen? Dan is de schade niet zomaar te herstellen. Langdurige slaapproblemen vergroten bijvoorbeeld de kans op angst- en stemmingsproblemen. In dat geval is alleen een paar nachten extra slapen niet genoeg om de negatieve effecten volledig terug te draaien.
Wat te doen bij slaaptekort
Dit helpt als je slaaptekort hebt
✔ Ga liever een uur eerder naar bed dan uit te slapen. Dit voorkomt dat je de dag erna ‘s avonds niet moe bent om te slapen.
✔ Zorg voor ontspanning overdag. Plan rustmomenten in, bijvoorbeeld met journaling.
✔ Schrijf je gedachten van je af. Pieker je ‘s avonds veel? Schrijf drie dingen op waar je dankbaar voor bent in een Dream Journal. Dit helpt je brein om positieve gedachten te versterken en beter in slaap te vallen.