Hoe krijg je meer diepe slaap?

Alies Coster • 2 december 2024

Dieper leren slapen

Word je moe wakker, ondanks dat je genoeg hebt geslapen? Je bent niet de enige. 63% van de Nederlanders voelt zich 's ochtends allesbehalve uitgerust. Je hebt misschien al geprobeerd om schermen te vermijden, geen koffie meer te drinken na 14:00 uur of een vaste bedtijd te hanteren. Maar het geheim van beter slapen ligt vaak ergens anders. In deze blog lees je wat je écht moet doen om dieper te slapen en uitgeruster wakker te worden. Spoiler: het draait niet alleen om koffie of schermen, maar om iets wat je misschien nog niet kent – slaapdruk.

Beter slapen

Veel mensen denken dat beter slapen vooral draait om schermen vermijden of geen koffie drinken in de avond. Natuurlijk zijn daglicht, ontspanning overdag, en een vast slaapritme belangrijk, maar het echte geheim voor een diepe slaap zit vaak in iets wat we over het hoofd zien: slaapdruk.


Slaapdruk kun je zien als de natuurlijke behoefte van je lichaam om te slapen. Voor elk uur dat je wakker bent, bouw je slaapdruk op. Dit is alsof je elke wakker uur een ‘steen’ in een rugzak stopt. Na ongeveer 16 uur wakker zijn, heb je een rugzak vol stenen die je moe genoeg maakt om snel in slaap te vallen en diep te slapen.

Wat gebeurt er als je te weinig slaapdruk hebt?

Wanneer je slaapdruk te laag is, merk je dat je moeilijk in slaap valt, ’s nachts vaker wakker wordt of dat je slaap heel licht is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je:

  • Te lang in bed ligt: Meer tijd in bed doorbrengen leidt niet per se tot beter slapen. Sterker nog, te lang in bed blijven liggen kan ervoor zorgen dat je slaapkwaliteit verslechtert.
  • Uitslaapt: Als je ’s ochtends later opstaat, heeft je lichaam minder tijd om slaapdruk op te bouwen.
  • Te laat of te lang een dutje doet: Middagdutjes die langer duren dan 30 minuten of later plaatsvinden dan 15:00, halen stenen uit je rugzak. Hierdoor is je lichaam ’s avonds niet moe genoeg.


Korter in bed liggen voor een betere slaap

Het klinkt tegenstrijdig, maar korter in bed liggen kan juist je slaapkwaliteit verbeteren. Dit wordt ook wel slaaprestrictie genoemd. Door minder tijd in bed door te brengen, dwing je je lichaam om efficiënter te slapen. Je zorgt ervoor dat je slaapdruk hoog genoeg is om snel in slaap te vallen en dieper te slapen.

Beter en dieper slapen

Dit zijn een paar praktische tips om je slaapdruk te verhogen:


  1. Beweeg overdag minimaal 30 minuten
    Lichaamsbeweging, het liefst buiten, helpt niet alleen met je energie overdag maar ook met het opbouwen van slaapdruk.
  2. Beperk dutjes
    Houd
    powernaps korter dan 30 minuten en doe ze niet later dan 15:00 uur. Dit voorkomt dat je je slaapdruk verlaagt voor het slapengaan.
  3. Ga niet te vroeg naar bed
    Probeer pas naar bed te gaan als je écht moe bent. Te vroeg in bed liggen, ook al ben je nog niet slaperig, verlaagt je slaapkwaliteit.


Wat als je slaapdruk opbouwen vandaag niet lukt?

Lees je dit op een moment dat het te laat is om nog je slaapdruk te verhogen, of lukt het om een andere reden niet? Geen zorgen. Er zijn andere manieren om beter te slapen.


Het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld in een Dream Journal, is een bewezen effectieve manier om je slaapkwaliteit te verbeteren. Door je gedachten en emoties in een positieve richting te sturen, ontspan je je brein en slaap je dieper. Bovendien word je de volgende dag uitgeruster wakker.

Shop Dream Journals

Beter en dieper slapen

Diepe slaap begint bij het begrijpen en verhogen van je slaapdruk. Door overdag actief te zijn en niet te lang in bed te liggen, geef je je lichaam de beste kans om diep te slapen. Als het vandaag niet lukt, kun je met kleine gewoontes zoals dankbaarheidsoefeningen tóch een betere nachtrust bereiken. Slaap lekker! 😊

door Alies Coster 10 april 2025
Dit kan je doen tegen te vroeg wakker worden
door Alies Coster 10 april 2025
Tips om te stoppen met piekeren
door Alies Coster 10 april 2025
Gevoel dat je de halve nacht wakker hebt gelegen, terwijl je toch niet elk uur op de klok gezien hebt?
door Alies Coster 25 maart 2025
Is een middagdutje goed of slecht voor je slaap?
door Alies Coster 25 maart 2025
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
door Alies Coster 10 maart 2025
Lichte slaap en diepe slaap
door Alies Coster 10 maart 2025
D it is waarom je wakker wordt net voordat je wekker gaat
door Alies Coster 10 maart 2025
Dit kan je doen tegen piekeren
door Alies Coster 24 februari 2025
Droom je veel?
door Alies Coster 24 februari 2025
Magnesium slikken bij het rustelozebenensyndroom (RLS)
Meer posts