Wat zijn intenties?
Intenties om beter te slapen
Het woord “intentie” hoor je steeds vaker, vooral in gesprekken over mindfulness of persoonlijke ontwikkeling. Maar wat zijn intenties eigenlijk? En waarom zouden ze je helpen bij een bewuster leven en beter slapen? In deze blog lees je wat intenties zijn, hoe ze verschillen van doelen en hoe je ze kunt inzetten om beter te slapen.
Wat zijn intenties?
Een intentie is een bewuste keuze of richting die je wilt geven aan je gedachten, acties en energie. Het gaat niet over het bereiken van een specifiek resultaat, zoals bij doelen, maar meer over de houding waarmee je iets benadert. Intenties richten zich op hoe je je wilt voelen, wat je belangrijk vindt en hoe je jezelf wilt gedragen in het moment.
Bijvoorbeeld:
- Doel: "Ik wil 5 kilo afvallen."
- Intentie: "Ik wil beter voor mijn lichaam zorgen en luisteren naar wat het nodig heeft."
Waarom zijn intenties belangrijk?
Wist je dat het zetten van intenties in de avond kan helpen om meer ontspannen in bed te liggen? Dit zijn 4 redenen waarom intenties zo krachtig zijn:
- Ze brengen je terug naar het hier en nu.
Intenties richten je aandacht op het nu en de korte termijn, in plaats van dat je veel bezig bent met wat je wilt bereiken in de lange termijn toekomst. - Ze verminderen
stress.
Omdat intenties niet gericht zijn op succes of falen, haal je de druk weg om iets ‘perfect’ te doen. - Ze geven je richting.
Ook zonder strikte doelen helpen intenties je om je gedrag af te stemmen op wat je belangrijk vindt. Ze zijn als een kompas dat je helpt koers te houden. - Ze maken je relaties sterker
Intenties kunnen je bewust maken van hoe je in verbinding staat met anderen. Een intentie zoals "Ik wil vandaag geduldiger zijn in gesprekken" kan je helpen betere interacties te hebben.
Hoe pas je intenties toe in je dagelijks leven?
Intenties werken het beste als je ze bewust en met regelmaat toepast. Een ideaal moment om je intenties te zetten is in de avond, vlak voor het slapengaan. In een Dream Journal heb je ruimte om op te schrijven hoe je de volgende dag wilt voelen en wat je belangrijk vindt. Hierdoor geef je jezelf een rustpunt. Het helpt je om de dag los te laten en de focus op het positieve van morgen te richten.