Dit doet slaaptekort met je brein
Lijdt je geheugen onder te weinig slaap?
Een korte nacht voelt niet alleen vermoeiend, maar heeft ook impact op je brein. Misschien merk je dat je vergeetachtig bent, moeite hebt met concentreren of prikkelbaarder bent dan normaal. Maar wat gebeurt er precies in je hoofd als je te weinig slaapt? En hoe groot is de invloed van slaaptekort op je cognitieve functies?
Slaap en je brein
Tijdens je slaap herstelt je lichaam, maar ook je hersenen krijgen een grote schoonmaakbeurt. Afvalstoffen die zich gedurende de dag ophopen, worden opgeruimd. Daarnaast worden herinneringen verwerkt, emoties en informatie verwerkt en geordend.
Slaaptekort en je brein
Bij te weinig slaap krijgt je brein niet de tijd om goed op te ruimen en te herstellen. Hierdoor kunnen bepaalde delen van je hersenen minder goed gaan functioneren. Dat heeft gevolgen voor je cognitieve functies. Hiermee wordt onder andere je concentratie, geheugen en beoordelingsvermogen bedoeld. Toch hoef je je niet direct zorgen te maken.
Slaaptekort en cognitieve functies
In een groot onderzoek is gekeken naar cognitieve functies bij mensen met verschillende slaappatronen. Ze vergeleken groepen op basis van hun slaapduur en of ze last hadden van slaapproblemen of slaperigheid overdag.
Wat ze ontdekten:
- Mensen die minder dan 7 uur sliepen (korte slapers) presteerden cognitief iets minder goed dan mensen die 7-8 uur sliepen,
tenzij
ze ook erg moe waren of slaapproblemen hadden.
- Mensen die 7-8 uur sliepen en géén
slaapproblemen hadden, scoorden het beste op cognitieve tests.
- Mensen die 7-8 uur sliepen, maar wél last hadden van slaapproblemen of
slaperigheid overdag, scoorden
lager op cognitieve tests dan de groep zonder slaapproblemen.
Kort samengevat:
✅ 7-8 uur slaap zonder slaapproblemen = Beste cognitieve prestaties
❌ 7-8 uur slaap + slaapproblemen = Slechtere cognitieve prestaties
❌ Weinig slapen zonder slaapproblemen = Slechtere cognitieve prestaties
❌ Weinig slapen + slaapproblemen = Slechtste prestaties
Slaaptekort en je geheugen
Drie belangrijke conclusies uit het onderzoek:
- Te weinig slaap heeft nog steeds invloed heeft op hoe scherp je bent in je denken, geheugen en concentratie. Ook als je overdag niet per se moe bent.
- Daarnaast is een belangrijke conclusie uit het onderzoek: Niet alleen slaapduur is belangrijk, maar vooral
hoe goed en hoe
diep je slaapt!
- Tot slot: De relatie tussen slaap en hersengezondheid is
niet zo zwart-wit. Sommige mensen kunnen prima functioneren met minder slaap, terwijl anderen negatieve effecten ervaren. Je individuele slaapbehoefte hangt af van
genetische en omgevingsfactoren.
Scherp en energiek blijven
Wil je scherp en energiek blijven? Experimenteer dan met hoeveel uur slaap jij optimaal presteert. Zorg vervolgens voor een stabiel slaapritme en voldoende slaap. Een avondritueel kan je helpen om de slaap te krijgen die je nodig hebt.