Slecht slapen tijdens de overgang

Alies Coster • 10 september 2024

Zo kan de menopauze voor slaapproblemen zorgen

Vrouwen ervaren hormonale veranderingen tijdens de overgang, wat kan leiden tot lichamelijke, psychische en hormonale klachten. Bovendien ervaart ongeveer de helft van de vrouwen slaapproblemen in deze periode. Dit is verstorend, aangezien slaap belangrijk is voor een gevoel van uitgerustheid en energie overdag. Het begrijpen van de connectie tussen de overgang en slaapproblemen kan helpen om klachten te verminderen. In dit blogartikel lees je drie manieren waarop de overgang de slaap beïnvloedt.

1. Hormoonschommelingen en slaaptekort

Gedurende de overgang neemt de productie van de hormonen progesteron en oestrogeen geleidelijk af. Dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Progesteron zorgt op natuurlijke wijze voor slaperigheid, terwijl oestrogeen bijdraagt aan een goede slaapkwaliteit. Een verminderde productie van deze hormonen kan de inslaaptijd en slaapkwaliteit beïnvloeden.


2. Zwetend wakker worden

Een andere oorzaak van slaapproblemen tijdens de overgang is het ervaren van lichamelijke ongemakken. Slaap kan verstoord raken door bijvoorbeeld opvliegers en nachtelijk zweten. Hier krijgt maar liefst tachtig procent van de vrouwen in de overgang mee te maken.


3. Stressgerelateerde slaapproblemen

Vrouwen kunnen tijdens de overgang, als gevolg van hormonale veranderingen, meer stress ervaren. Deze factoren kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van hun slaap.

Meer snurken tijdens de overgang

Er wordt vaak beweerd dat vrouwen meer snurken tijdens de overgang. Wat is de reden hierachter? De hormonen oestrogeen en progesteron, die zorgen voor een sterke spierspanning en de bovenste luchtwegen open houden, nemen af tijdens de overgang. Dit vermindert de spierspanning in de luchtwegen. Hierdoor vernauwen de luchtwegen, wat het snurken kan veroorzaken.


Is het waar dat vrouwen meer snurken tijdens en na de overgang? Sommige studies, zoals een groot onderzoek onder Taiwanese vrouwen uit 2017, bevestigen dit. Recenter onderzoek toont echter aan dat de relatie nog niet duidelijk is, zoals blijkt uit een analyse van meerdere studies uit 2020.


Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn met de aanname dat vrouwen meer snurken tijdens of na de overgang. Het is niet bewezen dat hormonale veranderingen tijdens de menopauze leiden tot meer snurken. Andere factoren, zoals gewichtstoename tijdens de overgang, kunnen ook een rol spelen bij snurken.

Slaapproblemen tijdens de overgang verminderen

In- en doorslaapproblemen kunnen je energieniveau overdag flink beïnvloeden en je dagelijkse functioneren verstoren.


Het verbeteren van je slaapkwaliteit vraagt om een brede aanpak. Leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Factoren zoals het inplannen van rustmomenten, voldoende beweging, en het beperken van alcohol en zware maaltijden kunnen allemaal een directe impact hebben op je slaap. In toekomstige blogs zullen we dieper ingaan op deze onderwerpen.


Een andere belangrijke factor is hoe je denkt over slaap. Het is belangrijk om een liefdevolle en ontspannen houding te ontwikkelen ten opzichte van slapen. Probeer negatieve gedachten, zoals angst om niet in slaap te vallen, los te laten.


Een effectieve manier om met een positiever gevoel naar bed te gaan, is door vlak voor het slapengaan drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het uiten van dankbaarheid is een bewezen effectieve manier om beter te slapen. Dit kun je doen in een Dream Journal, een speciaal dagboek waarin je onder andere positieve gedachten kunt vastleggen. Bekijk onze Dream Journals voor een inspirerende start van deze gezonde gewoonte.

door Alies Coster 10 april 2025
Dit kan je doen tegen te vroeg wakker worden
door Alies Coster 10 april 2025
Tips om te stoppen met piekeren
door Alies Coster 10 april 2025
Gevoel dat je de halve nacht wakker hebt gelegen, terwijl je toch niet elk uur op de klok gezien hebt?
door Alies Coster 25 maart 2025
Is een middagdutje goed of slecht voor je slaap?
door Alies Coster 25 maart 2025
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
door Alies Coster 10 maart 2025
Lichte slaap en diepe slaap
door Alies Coster 10 maart 2025
D it is waarom je wakker wordt net voordat je wekker gaat
door Alies Coster 10 maart 2025
Dit kan je doen tegen piekeren
door Alies Coster 24 februari 2025
Droom je veel?
door Alies Coster 24 februari 2025
Magnesium slikken bij het rustelozebenensyndroom (RLS)
Meer posts