Is slecht slapen erfelijk?
Genetische aanleg voor slaapproblemen
Slaapproblemen kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Sommige mensen die worstelen met slaaptekort, vragen zich af of hun slaapproblemen erfelijk zijn. Recent onderzoek heeft meer inzicht gegeven in de rol van genetica bij slaapstoornissen. In deze blog krijg je antwoord op de vraag: is slecht slapen erfelijk, en wat kun je doen als je een genetische aanleg hebt voor slaapproblemen?
Erfelijkheid en slaapproblemen
Een vaak gehoorde uitspraak is: “Slaapproblemen zitten in de familie.” En hoewel dit deels waar kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen hoe erfelijkheid echt werkt als het gaat om slaap. Uit recent onderzoek is gebleken dat er honderden genen zijn die een kleine invloed hebben op slaapkwaliteit. Maar verrassend genoeg zijn het niet je "slaapgenen" die de grootste rol spelen bij chronische slaapproblemen.
In plaats daarvan hebben onderzoekers ontdekt dat de genen die invloed hebben op angst en depressie vaak de boosdoeners zijn. Deze genen kunnen ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor slaapproblemen, omdat ze de manier waarop je brein spanning en stress verwerkt beïnvloeden. Dit betekent dat, hoewel er een genetische basis kan zijn voor slaapproblemen, het vaak te maken heeft met hoe je omgaat met emoties en stress, en minder met slaap zelf.
Beter slapen, ondanks dat slaapproblemen in de familie voorkomen
Het goede nieuws is dat, zelfs als je genetisch vatbaar bent voor slaapproblemen, dit niet betekent dat je gedoemd bent om slecht te slapen. Vergelijk het met mensen die genetisch vatbaar zijn voor overgewicht: niet iedereen met die aanleg wordt daadwerkelijk zwaarder. Door bewust om te gaan met je nachtrust en je mentale gezondheid, kun je je slaap goed houden of verbeteren.
Eén van de belangrijkste stappen die je kunt nemen, is het creëren van een stabiel slaap- en waakritme. Door elke dag op dezelfde tijd op te staan, zelfs als je niet genoeg hebt geslapen, help je je lichaam om voldoende slaapdruk op te bouwen. Hierdoor ben je 's avonds moe genoeg om in slaap te vallen en is het makkelijker om spanning en stress los te laten. Daarnaast is het belangrijk om een ontspannen relatie met slaap te ontwikkelen. Overdag voldoende rustmomenten nemen helpt je brein om spanning los te laten, zodat je ‘s avonds niet overactief in bed ligt. Ontspanning overdag leidt vaak tot een betere nachtrust.
Journalen om spanning en angst los te laten
Journalen is een krachtig hulpmiddel om spanning en angst te verminderen, in het bijzonder voor mensen die moeite hebben met slapen door een vol hoofd. Door je gedachten op papier te zetten, en de focus te leggen op dankbaarheid, geef je zorgen letterlijk een plek buiten je hoofd. Journalen werkt als een soort emotionele detox, waardoor je brein minder actief is wanneer je probeert te slapen. Begin met dagelijks een paar minuten te journalen voor het slapengaan, en merk hoe je rustiger de nacht in gaat.