Wat te doen tegen nachtmerries

Alies Coster • 22 oktober 2024

Nachtmerrie, wat te doen.

Nachtmerries zijn intense, angstaanjagende dromen die je vaak verstoord en onrustig achterlaten. Voor de één is het een eenmalige ervaring, maar voor sommigen komen nachtmerries regelmatig voor en verstoren ze de slaap aanzienlijk. Wat veroorzaakt nachtmerries, en wat kun je doen om ze te verminderen? In deze blog lees je wat je kunt doen om nachtmerries te voorkomen en beter te slapen.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van nachtmerries:


  1. Stress en angst: Wanneer je overdag veel spanning ervaart, kunnen deze gevoelens zich manifesteren in de vorm van nachtmerries. Het brein verwerkt emoties tijdens de slaap, en onopgeloste stress kan leiden tot verontrustende dromen.

  2. Trauma: Mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, zoals bij posttraumatische stressstoornis (PTSS), hebben vaak last van nachtmerries. Deze nachtmerries kunnen nauw verband houden met de traumatische gebeurtenis en het verwerken ervan bemoeilijken.

  3. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, bloeddrukmedicatie of slaapmiddelen, kunnen nachtmerries als bijwerking hebben.

  4. Onregelmatig slaapritme: Onregelmatige slaappatronen of slaapgebrek kunnen de kans op nachtmerries vergroten. Wanneer je lichaam te weinig rust krijgt, kan dit je REM-slaap verstoren, de fase waarin nachtmerries meestal voorkomen.

  5. Cafeïne en alcohol: Het gebruik van alcohol of cafeïne, vlak voor het slapengaan, kan bijdragen aan onrustige nachten en nare dromen.

Wat te doen tegen nachtmerries

Als je regelmatig nachtmerries hebt, kan het je nachtrust behoorlijk verstoren. Het kan ervoor zorgen dat je moe wakker wordt, of dat je opziet tegen de nacht. Deze tips helpen jou om de impact van nachtmerries te verminderen.


1. Creëer gezonde slaapgewoonten

Het klinkt misschien cliché, maar gezonde slaapgewoonten spelen een belangrijke rol in het verbeteren van je slaapkwaliteit en het verminderen van nachtmerries. Zorg voor een vast slaapritme: sta elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Vermijd dutjes overdag, en beperk je inname van alcohol, nicotine en cafeïne, vooral in de uren voor het slapengaan. Zorg daarnaast voor voldoende beweging en daglicht overdag, wat helpt om beter te slapen.

2. Herbeleef je droom niet

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een nachtmerrie te herhalen in je hoofd of te analyseren, kan dit de droom juist levendig houden. Zodra je merkt dat je je droom blijft herbeleven, herinner jezelf eraan: "Het was maar een droom, ik hoef het niet te herhalen." Ook details van je nachtmerrie delen met anderen, zoals je partner of collega, kan ervoor zorgen dat de droom in je gedachten blijft hangen. Het is beter om de droom los te laten en door te gaan, zodat het niet je dag of volgende nacht beïnvloedt.

3. Verminder stress met Journaling

Journalen is een effectieve manier om negatieve gedachten en zorgen die zich overdag hebben opgebouwd, van je af te schrijven. Door je emoties en stress op papier te zetten en te focussen op waar je dankbaar voor bent, geef je zorgen letterlijk een plek buiten je hoofd. Dit kan helpen om nachtmerries te voorkomen. Maak er een gewoonte van om elke avond voor het slapengaan kort te journalen over wat je dwarszit. Dit helpt om met een opgeruimd hoofd en minder spanning naar bed te gaan, waardoor je kans op een rustige nacht groter is.

Probeer Journaling
door Alies Coster 10 april 2025
Dit kan je doen tegen te vroeg wakker worden
door Alies Coster 10 april 2025
Tips om te stoppen met piekeren
door Alies Coster 10 april 2025
Gevoel dat je de halve nacht wakker hebt gelegen, terwijl je toch niet elk uur op de klok gezien hebt?
door Alies Coster 25 maart 2025
Is een middagdutje goed of slecht voor je slaap?
door Alies Coster 25 maart 2025
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
door Alies Coster 10 maart 2025
Lichte slaap en diepe slaap
door Alies Coster 10 maart 2025
D it is waarom je wakker wordt net voordat je wekker gaat
door Alies Coster 10 maart 2025
Dit kan je doen tegen piekeren
door Alies Coster 24 februari 2025
Droom je veel?
door Alies Coster 24 februari 2025
Magnesium slikken bij het rustelozebenensyndroom (RLS)
Meer posts