Kun je beter slapen door te knuffelen?

Alies Coster • 1 juli 2024

Slaap en intimiteit

Veel mensen zweren bij de kalmerende effecten van een knuffelsessie, terwijl anderen het moeilijk vinden om met fysiek contact in slaap te vallen. In dit artikel onderzoeken we wat slaapexperts en de wetenschap zeggen over de effecten van knuffelen op slaap. 

De wetenschap achter knuffelen en slaap

Knuffelen heeft verschillende fysiologische effecten op het lichaam:


  • Vrijgave van oxytocine: Dit hormoon, ook wel bekend als het "knuffelhormoon," wordt vrijgegeven tijdens fysiek contact. Het bevordert gevoelens van geluk en verbondenheid.
  • Vermindering van cortisol: Knuffelen helpt bij het verlagen van cortisol, het stresshormoon, wat bijdraagt aan een ontspannen gevoel.
  • Verhoging van serotonine en dopamine: Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van stemming en slaap, waardoor je je rustiger en gelukkiger voelt.


Knuffelen en slapen


Hoewel de directe link tussen knuffelen en de slaapkwaliteit nog niet (voldoende) is onderzocht, is het wel bekend dat een fijne knuffelsessie helpt bij het verminderen van stress en angst. Ook werd knuffelen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken beschreven als 'verwarmend', 'troostend', en 'intimiteitsopbouwend'. Deze gevoelens helpen om met een rustig hoofd en ontspannen lijf in slaap te vallen.

Nadelen van knuffelen

Knuffelen heeft veel voordelen, maar toch zijn er ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen:

  • Niet iedereen vindt knuffelen comfortabel: Sommige mensen kunnen fysiek contact als ongemakkelijk ervaren, vooral tijdens het slapen.
  • Knuffelen kan leiden tot een toename van de lichaamstemperatuur, wat slaap kan verstoren.
  • Langdurig in één positie liggen kan leiden tot stijfheid en ongemak.

Aanbevelingen van de slaapcoach


Door 10-15 minuten voordat je gaat slapen te knuffelen met je partner (of huisdier) kan je de voordelen van knuffelen maximaliseren zonder ongemak te veroorzaken. Zoek een positie die voor beide partijen comfortabel is, zoals lepeltje-lepeltje of rug-aan-rug met aanraking.


Alternatieven voor knuffelen


Geen partner of huisdier om mee te knuffelen? Probeer eens een zwaartekrachtdeken uit: Deze dekens bieden een gevoel van geborgenheid en kunnen de voordelen van knuffelen nabootsen. Ook kan je de gevoelens van ontspanning  bereiken door andere technieken. Een effectieve methode is het bijhouden van een Dream Journal. Neem elke avond 10 minuten de tijd om te schrijven over wat er in je hoofd omgaat en focus op de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om je gedachten op een rij te zetten en stress te verlagen. Ook geeft het een gevoel van tevredenheid en rust voor het slapen gaan, wat bijdraagt aan een betere nachtrust.


Is knuffelen voor het slapen gaan een goed idee?


Knuffelen, of het nu met een partner, huisdier, of zwaartekrachtdeken is, is -waar mogelijk- een waardevol onderdeel van je avondroutine. Knuffelend in slaap vallen kan echter slaapverstorend werken, door een te hoge lichaamstemperatuur of oncomfortabele slaappositie. Als je geen knuffelpartner hebt, zijn er andere manieren om dezelfde voordelen te bereiken. Experimenteer met wat voor jou het beste werkt en integreer dit in je dagelijkse ritueel om je slaapkwaliteit te verbeteren.


door Alies Coster 10 april 2025
Dit kan je doen tegen te vroeg wakker worden
door Alies Coster 10 april 2025
Tips om te stoppen met piekeren
door Alies Coster 10 april 2025
Gevoel dat je de halve nacht wakker hebt gelegen, terwijl je toch niet elk uur op de klok gezien hebt?
door Alies Coster 25 maart 2025
Is een middagdutje goed of slecht voor je slaap?
door Alies Coster 25 maart 2025
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
door Alies Coster 10 maart 2025
Lichte slaap en diepe slaap
door Alies Coster 10 maart 2025
D it is waarom je wakker wordt net voordat je wekker gaat
door Alies Coster 10 maart 2025
Dit kan je doen tegen piekeren
door Alies Coster 24 februari 2025
Droom je veel?
door Alies Coster 24 februari 2025
Magnesium slikken bij het rustelozebenensyndroom (RLS)
Meer posts