Nachtmerries: hoe komt dat

Alies Coster • 8 oktober 2024

En wat kun je eraan doen?

Om 4 uur 's nachts ineens rechtop in bed zitten, het hart bonzend in je borst. Je schrikt je een hoedje, maar gelukkig besef je al snel dat het “maar een droom” was. Als dit scenario je bekend voorkomt, ben je niet de enige. Maar wat veroorzaakt nachtmerries eigenlijk? En hoe kan je de kans verkleinen dat je ze ervaart? In deze blog lees je meer over oorzaken van nachtmerries en krijg je tips over wat je kunt doen om rustiger te slapen.

Wat zijn dromen en nachtmerries

Tachtig procent van onze dromen vindt plaats tijdens onze REM-slaap, wat ook wel de droomslaap wordt genoemd. Dromen zijn vaak een mix van herinneringen, emoties, en ervaringen die je hersenen tijdens de slaap ordenen en verwerken.


Nachtmerries zijn verontrustende dromen die zulke afschuwelijke beelden bevatten dat mensen er wakker van worden, vaak overmand door intense negatieve emoties zoals angst, walging, verdriet of woede. Kenmerkend is dat men zich bij het wakker worden de droom (of delen ervan) herinnert.

 

Bijna 1 op de 10 mensen heeft weleens last van nachtmerries, en bij mensen met een psychische aandoening is dat ongeveer 1 op de 3. Als je kijkt naar mensen met PTSS heeft 70% regelmatig last van nachtmerries.


Oorzaken nachtmerries

Nachtmerries kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Stress, angst, traumatische ervaringen en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan de frequentie en intensiteit van nachtmerries. Ook hebben neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer invloed op het ontstaan van nachtmerries.


Er zijn tenslotte bepaalde onderzoeken die stellen dat je slaaphouding invloed kan hebben op de kans dat je nachtmerries krijgt.

Slaaphouding en nachtmerries

Uit een wat oudere studie uit 2004 blijkt dat mensen die op hun linkerzij slapen, vaker nachtmerries ervaren dan mensen die op hun rechterzij slapen. In dit onderzoek met 63 deelnemers had 40,9 procent van de mensen die op hun linkerzij sliepen, nachtmerries, terwijl slechts 14,6 procent van de mensen die op hun rechterzij sliepen, nachtmerries hadden.


Let wel op, de genoemde studie is al wat ouder en heeft relatief weinig proefpersonen. Het is dus iets te voorbarig om te concluderen dat mensen die op hun linkerzij slapen, vaker nachtmerries hebben.


Ook zeggen andere studies weer dat rugslapers juist vaker nachtmerries hebben. Dit kan komen doordat rugslapers gevoeliger zijn voor ademhalingsproblemen zoals snurken of slaapapneu, wat angstige of verstoorde dromen kan uitlokken. 

Wat te doen bij een nachtmerrie

Nachtmerries zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals stress, traumatische ervaringen en zelfs je slaappositie. Er zijn aanwijzingen dat slapen op je rug of linkerzij de kans op nachtmerries vergroot, terwijl slapen op je rechterzij deze kans verkleint. Hoewel er nog geen definitief wetenschappelijk bewijs is voor het exacte verband tussen slaapposities en nachtmerries, kan het de moeite waard zijn om te experimenteren met je slaaphouding als je vaak last hebt van nachtmerries.


Vergeet daarnaast niet om stress te verminderen, een gezonde slaaproutine te ontwikkelen en overdag voldoende daglicht te zien om je slaapkwaliteit te verbeteren.


Wil je beter slapen en minder nachtmerries ervaren? Probeer dan onze Dream Journal, waarin je elke avond je gedachten en dankbaarheid opschrijft om je onderbewuste te trainen en rustiger te slapen.

Bekijk Dream Journals
door Alies Coster 10 april 2025
Dit kan je doen tegen te vroeg wakker worden
door Alies Coster 10 april 2025
Tips om te stoppen met piekeren
door Alies Coster 10 april 2025
Gevoel dat je de halve nacht wakker hebt gelegen, terwijl je toch niet elk uur op de klok gezien hebt?
door Alies Coster 25 maart 2025
Is een middagdutje goed of slecht voor je slaap?
door Alies Coster 25 maart 2025
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
door Alies Coster 10 maart 2025
Lichte slaap en diepe slaap
door Alies Coster 10 maart 2025
D it is waarom je wakker wordt net voordat je wekker gaat
door Alies Coster 10 maart 2025
Dit kan je doen tegen piekeren
door Alies Coster 24 februari 2025
Droom je veel?
door Alies Coster 24 februari 2025
Magnesium slikken bij het rustelozebenensyndroom (RLS)
Meer posts